joi, 15 noiembrie 2012

Etapa 20. Alege un stil de viata sanatos


Se spune că trebuie să facem totul din plăcere, sau cel puțin să găsim câte puțină în fiecare lucru pe care îl facem, numai că acest lucru este probabil cel mai greu din toată existența noastră.
Într-adevăr, secolul XXI este secolul vitezei și totul parcă zboară pe lângă noi. Acum e dimineață, ne bem cafeaua, și parcă dintr-o dată se face seară și a trecut ziua și trebuie să ne culcăm pentru ca mai apoi să o luăm de la început.
Lucrurile stând astfel, mai avem noi timp de sport?
Eu consider că avem. Secolul XXI nu este numai secolul dezvoltării tehnologiei, al evoluției efectiv toate planurile posibile, ci și secolul în care sportul, sub orice formă, primează. Ca prim exemplu voi vorbi despre mersul la sală. Când în istorie femeile mai mergeau la sală? Abia la sfârșitul secolului XX, începutul secolului XXI, femeile au început să aibă grijă de ele în adevăratul sens al cuvântului, prin îngrijirea corporală, prin monitorizarea kilogramelor, prin dorința de a ieși în evidență cu ajutorul unui corp frumos, tonifiat și sănătos. Până acum, să zicem, o sută de ani, femeile încă purtau rochii lungi, purtau corsete care să le reducă din masa corporală, dar, cu toate astea, ele nu făceau practic sport. Că își însoțeau soții pe terenul de golf, că se plimbau prin parc, ele niciodată nu făceau exerciții special pentru întreținerea corporală și, mai ales, a sănătății.
Pe de altă parte, secolul XXI nu a adus cu el numai o dezvoltare uriașă, ci și un stres mamut și o aglomerare a vieții personale enormă. Chiar dacă trăim într-o societate democrată și practic suntem liberi, suntem îngropați în griji, probleme și responsabilități.
Întrbarea este, într-adevăr, corectă: mai avem timp de sport?
Nu cred că sportul ar trebui considerat un element care merge înspre o anumită direcție: trebuie să mergem la sală pentru a face sport, trebuie să mergem la înnot pentru sport, trebuie să mergem la baschet, etc.
De fapt, sportul îl facem continuu, prin simpla mișcare dintr-o parte în alta a orașului, de la servici acasă, prin mersul pe jos; putem astfel să încercăm evitarea folosirii unei mașini, deoarece medicii recomandă cam o oră de mers pe jos pe zi.
Sau, o metodă eficientă este folosirea unei biciclete fitness. Să zicem că nu avem timp să mergem la o alergare în parc, nici măcar în jurul blocului. Dar putem folosi o bicicletă fitness pentru a ne tonifia corpul atunci când ne relaxăm în fața televizorului, sau chiar când citim sau învățăm. Bicicleta nu fuge nicăieri, mișcarea intră în reflex și este, consider eu, o bună metodă de relaxare.
Pentru că sunt o adeptă a alegerilor practice, ceea ce eu aș cumpăra pentru mine este una dintre aceste bicilete magnetice de fitness din oferta hypermarketului real, care, probabil, m-ar mai ajuta în revenirea pe calea de acum câțiva ani când nu trecea zi să nu ies din casă cu rolele. Acum, tot sportul este condensat în drumul de acasă la școală și invers, plus micile ieșiri la cumpărături, datorită anului plin de pregătiri pentru bacalaureat.
tweed run 2009În altă ordine de idei, acum ceva timp am aflat despre un eveniment organizat de londonezi numit London Tweed Run, o alergare pe biciclete prin centrul Londrei, cicliștii trebuind să se îmbrace în costumul tradițional de tweed și să alerge 14 mile, adică aproximativ 22 kilometrii. Mi se pare o idée ingenioasă, foarte bună de pus în aplicare și în România.
Concluzia este că sportul trebuie să facă parte din viața de zi cu zi, indiferent dacă prin sport noi înțelegem mers pe jos, plimbare de voie, mers la sală, alergare sprint sau pur și simplu, “plimbarea” pe o biciletă de fitness, să zicem, pe balconul nostru, în timp ce urmărim apusul de pe balconul apartamentului…

Prima fotografie este formata, de fapt, din 3 fotografii adunate de mine in PhotoScape, dar preluate de pe site-ul real-hypermarket.ro
Acest articol este scris in cadrul concursului SuperBlog2012.

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog