miercuri, 14 noiembrie 2012

10 Pasi simpli spre o memorie excelenta

Pe mine ma cam lasa memoria cand vine vorba de invatat comentarii pentru bac, si ma gandeam chiar sa iau MemoPlus, dar pana una alta, acest articol mi-a sarit in ochi si il consider bun de citit si stiut.

   O memorie buna contribuie la peformanta celorlalte procese cognitive superioare, iti face viata de zi cu zi mai usoara si te ajuta sa evoluezi profesional.
   Mai mult decat atat, asa cum antrenarea capacitatilor fizice intareste aparatul locomotor, mentinandu-l sanatos, la fel si stimularea proceselor cognitive superioare, in speta a memoriei, pastreaza creierul sanatos si in buna forma pentru mai multa vreme, reducand riscul maladiilor cerebrale degenerative.
   Care sunt pasii catre o memorie mai buna si o agilitate sporita a mintii?
A) Antrenamentul constituie componenta cea mai importanta. Iata cateva trucuri eficiente:
1) Iti faci liste pentru cumparaturi? Renunta la ele, si fa tot posibilul sa nu iti „scape” nimic. Ia acest demers ca pe o provocare.
2) Atunci cand citesti sau cand te uiti la o emisiune documentara, propune-ti sa retii cat mai multe informatii. De asemenea, atunci cand intalnesti termeni pe care nu-i cunosti cauta-i in dictionar si retine-le sensul.
3) Joaca, din cand in cand, sah. Nu iti nota variantele de mutari cu dezvoltarile lor pe hartie, astfel incat sa iti stimulezi capacitatea de reprezentare.
4) Stii o limba straina (sau mai multe)? Antreneaza-te invatand noi cuvinte, expresii si aprofundand cunoasterea gramaticii sale.
B) Alimentatia are si ea un rol semnificativ:
5) Consuma alimente bogate in proteine, in vitaminele din complexul B si in acizi grasi esentiali (omega). „Alimentele memoriei” sunt oleaginoasele (nuci si migdale in primul rand), pestele oceanic gras, carnea de vita, carnea de pasare, organele (ficat si plamani in special), leguminoasele (in mod particular fasolea boabe, fasolea pastai si lintea), cerealele integrale (paine si paste), cruciferele (conopida, broccoli, varza), ouale.
6) Evita excesul de dulciuri. De asemenea, alcoolul si fumul de tigara sunt dusmani ai memoriei.
7) Aportul de antioxidanti este si el important. Foarte buni pentru tesutul cerebral sunt resveratrolul si vitaminele antioxidante (C, A, E). Consuma, asadar, struguri rosii, varza rosie, afine, kiwi, catina, ardei.
C) Asigura oxigenarea buna a creierului:
8) Mergi printr-un parc, in ritm sustinut, cel putin 3-4 ore pe saptamana (durata segmentata in 3-6 iesiri).
9) Fa exercitii de respiratie.
10) Practica exercitii de aerobic (in ritm moderat).

Articolul este scris de catre Liviu Deculescu, iar eu l-am preluat de aici.

2 comentarii:

Ramona spunea...

Memoria este in stransa legatura cu motivatia. Asta e explicatia faptului ca retinem usor bancuri si versurile melodiilor care ne plac. Cu cat iti place mai mult ceva, cu atat inveti/memorezi mai repede, si viceversa: iti displace= memorezi foarte greu.
Asta e unu.
Doi: memorarea logica merge in memoria de lunga durata. Daca inveti ca papagalul, mecanic, merge in memoria de scurta durata si dispare repede.

MikuMyuuki spunea...

Da, asa-i. Am fost in stare sa memorez versuri si in japoneza, deci...
Oricum, nu voi ajunge niciodata sa invat comentariile de placere. Le displac, le invat pentru un anumit moment al vietii, apoi duse sa fie.

:))

Faceți căutări pe acest blog