vineri, 2 septembrie 2011

"Dansatoarea din Izu" de Yasunari Kawabata

Pot spune clar ca Yasunari Kawabata este scriitorul meu nipon preferat. Nu am vazut niciunde acea usurime in exprimare, acel suflu rece care da aroma cartii. 
"Dansatoarea din izu" este una dintre povestirile cartii, are doar cateva pagini, si sincer, este singura pe care am citit-o din toata cartea. Imi placea atat de mult, incat, cand am vazut ca de fapt este doar o povestire, ca nu exista nici-un feld e continuare, nu am mai vrut sa citesc celelalte povesti.
Dar sincer, putin si bun.
Un tanar student se indragosteste de o dansatoare. Ea face parte dintr-o trupa de dansatori ambulanti. El se impreieteneste cu ei. Ea timida, frumoasa, talentata. El tanar, indragostit, visator.
Cand insa isi da seama ca ea nici macar nu e adolescenta, toata dragostea lui dispare, de unde reiese nevoia de maturizare precoce, nevoia trupeasca de iubire.
De aici puteti cumpara cartea si aici puteti citi cateva pagini.

Povestirile lui Kawabata au frumusetea unor stampe japoneze, delicatetea si echivocul lor incarcat de semnificatii subterane. Textul care da titlul volumului -- Dansatoarea din Izu -- este considerat la piece de resistance; singuratatea si prima dragoste, cautarea de sine, granita precara dintre inocenta copilariei si constiinta propriei sexualitati -- acestea sunt temele predilecte ale povestirii. Cand un tanar ce incearca sa-si exorcizeze sentimentele de tristete si dezamagire porneste intr-o calatorie, ea se dovedeste a fi cu adevarat initiatica -- pe parcusul acesteia se va indragosti fara scapare de o frumoasa dansatoare. Insa cand, vazand-o goala din intamplare, va afla ca ea nu a intrat inca in adolescenta, va incepe o lupta sfasietoare intre dorinta si sentimentul de culpabilitate nascut din neasteptata pasiune.
Textele vizeaza emotiile de nestapanit care insotesc procesul maturizarii, melancolia declansata de marile incertitudini si sunt pline de rafinamentul, subtilitatea si ambiguitatea ce camufleaza misterul tipic scrierilor japoneze, fiind mici bijuterii stilistice perfect construite.

Enjoy the fiction,
`miku


Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog