vineri, 2 septembrie 2011

"Dragostea florii de bujor" de Lisa See

Este cea de-a doua carte a scriitoarei Lisa See ce o cumpar si nu mai pot sa o las din mana. A durat 6 ore sa o citesc, dar sincer, a meritat. Ce mi-a atras atentia este faptul ca, spre deosebire de "Floare-de-Zapada si evantaiul secret", nu descrie atat de in detaliu legarea picioarelor, element care pe mine m-a facut sa-mi treaca fiorii.
Atata chin! Acum, sa va spun cum se facea, mai exact, in China anilor 1800, ca fetele sa fie mai atragatoare. Se lua laba piciorului, in asa fel incat sa ramana degetul mare in fata, sa se poata sprijinii de el, celelalte degete se duceau in asa fel incat varful lor sa atinga calcaiul, dar sa ramana un gol in care sa incapa o moneda de metal. Oasele putrezeau astfel, durerea era cumplita. Multe fete mureau. Idealul era ca talpa piciorului sa ajunga la 7 cm. Va imaginati asta? Ireal!
Ei bine, in aceasta carte, aproape cu totul diferita de prima, este vorba de Floare-de-bujor, o tanara de 15 ani, care a fost promisa in casatorie unui tanar necunoscut. Frumoasa, ea crede ca i se cuvine totul, desi este si inteleapta, incercand cat mai mult sa fie si modesta. Antitetic...
Cand tatal ei ii ofera in dar de ziua ei o reprezentatie dupa o opera clasica din literatura chineza, Pavilionul Bujorilor, ea priveste impreuna cu celelalte fete nemaritate, care nu aveau voie sa iasa in public strict pana dupa nunta, se indragosteste de un tanar misterior. Destinul face ca ea sa iasa la o plimbare pri gradina casei, iar el sa apara chiar acolo. Astfel, ea se indragosteste de el, dar si reciproca.
Dragostea ei devine o boala. Citind Pavilionul Bujorilor, cartea ei preferata, se aseaana cu personajul principal si se imbolnaveste de dragoste,  crezand, asemenea lui Liniang, in poveste, ca daca va muri, isi va gasi iubirea in viata de apoi.
Dar boala ei se agraveaza. Intr-o zi, tatal ei ii aduce un cadou, spunand ca este din partea viitorului ei sot. Ea recunoaste bujorul ce il daruise cand se intalnisera, si astfel isi da seama ca sotul eie ra chiar baiatul de care se  indragostise.
Fericita, abia asteapta nunta. Dar este scoasa de familia ei si lasata afara in curte, singura. Abia atunci isi da seama ca murea.
Si abia acum incepe adevarata poveste. Ca spirit, ea incepe sa colinde lumea. Descopera, viziteaza, revine...sufletul ei e si mai trist, si mai posomorat. Fiindca nu si-a termiat menirea pe pamant, aceea de a se casatorii si de a da nastere unui fiu, ea este blestemta sa umble ca Spirit Flamand pana ce va face atatea fapte bune incat sa egaleze cu nasterea unui fiu.

O carte superba, plina de suspans, tristete si romanta.

Enjoy the fiction,
`miku

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog