luni, 17 martie 2014

poveste de băut


Dear Screamers,

Probabil cei mai mulți cititori ai blogului sunt adolescenți. Și mai probabil, e o majoritate formată din fete. În seara asta sunt curioasă cum vă descurcați voi cu mamele când vine vorba despre... plăcerile vinovate. Să luăm ca exemplu un pahar de Martini sau Angelli sau vodcă și toate astea în intimitatea camerei voastre, cel mai probabil uitându-vă la serialul preferat sau citind o carte din plictiseală, sau poate pentru că v-a prins subiectul ori în mijlocul unei mulțimi dormince de distracție.

Îmi făceam exercițiile de pilates, doza mea de plăcere pre-nocturnă, când m-a sunat mama și din vorbă în vorbă am ajuns să vorbim despre băutură. Ce-i drept, ultima oară când a venit la mine aveam cam multe sticle de bere și vin, dar, la urma urmei, nu e vorba despre micile noastre plăceri vinovate? Tot vorbind cu ea, mi-a spus despre o rudă mai îndepărtată și în vârstă de la țară, o văduvă care trăia singură înconjurată de propria mizerie, care a fost găsită moartă în casă. O rudă de-a rudei mele îndepărtate, o nepoată am impresia, care cheltuia banii altora prin Suedia, s-a întors pentru a obține niște bani de la cei de la țară, dar se pare că de acum încolo nu va mai fi nevoie să se roage pentru bani. Într-o noapte s-a dus la acea rudă îndepărtată și în vârstă despre care vă spuneam mai devreme și beată fiind, a bătut-o pe femeia în vârstă, apoi a sufocat-o cu o pernă. Și toate astea pentru că era beată, pentru că obișnuia să bea în neștire, pentru că băutura era un fel de a trăi pentru ea.  Poate că dacă n-aș fi cunoscut persoanele implicate aș fi fost oripilată de poveste și de modul în care a apărut peste tot în media, mai ales la știrile PROTV de la ora 5. În acest moment mi se pare doar o altă poveste de la ora 5.

Revenind la subiectul inițial romantic al băuturii, mă gândesc la modul în care văd cei mai mulți băutura. De ce nu se limitează oamenii la plăcere, ci vor să treacă în inconștiență?
Alcoolul dă o anume experiență amețitoare numai dacă ai o cantitate strictă pe care să o consumi. Nu mai vorbesc de câtă inspirație artistică îți pot da două-trei pahare de vin roșu, dar atunci când îți depășești limitele nu mai există plăcere. Pentru că nu mai ai conștiință. Pentru că acea parte a corpului tău care raționalizează e anesteziată.

-m.

Un comentariu:

Ramona spunea...

Unii oameni au o inclinatie mai puternica spre dependente. Sunt oameni care beau din cand in cand un pahar sau fumeaza un joint, dar nu simt nevoia sa o faca non-stop. Altii gasesc o modalitate perfecta de a se refugia in bautura, de a uita de ei, de a nu se mai simti mizerabil. Dependenta e o boala, dar din pacate, in Romania nu prea e vazuta asa.

Faceți căutări pe acest blog