duminică, 10 februarie 2013

[hamsteri-boli ale hamsterilor] abcesul

Acum doua saptamani hamsterita mea dadea semne de nevoiosie, mai ales seara, cand trebuia sa iasa afara si sa se joace. La o examinare mai atenta am descoperit ca are abces, o umflatura cam cat o maslina la gat, plina cu puroi. M-am speriat, am cautat pe internet, am gasit detalii despre ce presupune aceasta boala si am inteles ca exista doua posibilitati: ori se sparge de la sine acea punguta cu puroi, ori trebuie sa merg la medicul veterinar sa i-o sparga el si sa o curete. In saptamana urmatoare nu am avut timp deloc sa merg la veterinar. Intre timp, miercurea, deci la vreo 3 zile de la aparitie, i s-a spart abcesul. Era uda pe burta si pe o parte iar umflatura se diminuase. Chiar si asa, mai ramasese umflat cam de marimea unei alune. Sambata m-am dus la veterina care mi-a spus sa ii dau pe umflatura cu Betadina sau Tinctura de Iod. Timp de 3 zile am folosit aceasta metoda. Intre timp umflatura a crescut si a a juns la marimea unei nuci. Miercuri am mers din nou la veterinar si mi-a spus sa ii dau in continuare si sa merg la control sambata. Nu am putut merge ieri, dar am mers azi. La doua saptamani de la aparitia abcesului, timp in care micuta nu a mancat mai nimic, abia in a doua saptamana mi-am dat seama ca nu poate sa manance si am inceput sa-i dau galbenus de ou, banana maruntita, biscuiti inmuiati in lapte paine faramitata, a slabit asa de tare ca i se vad oasele. Nu a putut sa manance pentru ca umflatura i-a modificat forma dintilor, cei de sus au fost fortati sa coboare in jos ssi nu se putea misc aprea tare, in plus abcesele sunt foarte dureroase, mai ales pentru animalute asa mici.
Astazi doctorul i-a scos puroiul, acum nu mai e umflata deloc si a mancat ceva mai multa banana. Parea sa manance mai usor.
Am scris toata povestea asta in cazul in care cineva care are hamster si i se intampla acest lucru poate ajunge din intamplare pe aici in incercarea de a descoperi ce are micutul. Ideea e ca trebuie sa mergeti la veterinar cat mai repede si eventual sa il rugati sa ii scoata puroiul, e mai bine decat sa asteptati sa i se sparga abcesul singur, deoarece exista posibilitatea sa ramana puroi, asa cum s-a intamplat cu micuta mea si sa i se infecteze din nou. Chiar de cand vedeti aceasta umflatura dati pe tot locul umflat cu Betadina sau Tinctura de Iod, produse pe care le gasiti in farmacii.
Aceste abcese se formeaza de la diverse lovituri, intepaturi. Doctorul mi-a spus ca micutei mele i-a intrat o aschie de la talaj si ca apoi i s-a infectat. Hamsterii sunt animalute mici si foarte sensibile, deci fiti atenti la orice semn pe care il da: oboseala, stranut, neactivitate, ORICE este in contradictie cu modul lor obisnuit de activitate.

Miku.

2 comentarii:

Axi spunea...

Oh, saracutul. :o3
In ultimul timp m-am gandit si eu sa-mi iau un animalut din asta mai mic gen hamster sau perus, dar mi-e frica pentru ca sunt atat de sensibili. TT_TT Mie daca mi s-ar intampla ce ti s-a intamplat tie, nu cred ca m-as descurca. o.o

Sa-ti traiasca! <3

MikuMyuuki spunea...

NU iti lua! Deci nu mai recomand nimanui sa-si ia animale in afara de caini sau pisici. Nu are nici-un rost. Astea mici sunt FOARTE sensibile si pe deasupra mai traiesc si putin.

Crede-ma, mi se inmoaie picioarele cand o vad. Decat sa o vad chinuindu-se prefer sa moara. Sau sa-si revine odata. I s-a umflat la loc... nu cred c-o mai duce mult.

Faceți căutări pe acest blog