miercuri, 31 octombrie 2012

Si...uite Halloweenu`

Mai...am tot vazut oameni care blameaza sarbatoarea asta, doar pentru ca nu e romaneasca. D ce mai nu va place? Noi, romanii, avem numai sarbatori fara celebrari stradale fastuoase. Bine, se celebreaza, dar doar in stil religios. Nici macar Craciunul nu e romanesc, daca stam sa ne gandim, Nasterea Domnului e romaneasca.
Stiti voi ca samabata asta este Haloweenu` romanesc? Este Sambata Mortilor, sarbatoare echivalenta cu Halloweenul, adica o sarbatoare in care cei vii isi amintesc de cei morti, ii celebreaza, fac tot felul de mese, slujbe la Biserica, etc.
Numai ca ceea ce noi nu avem este acest feeling petrecaret pe care il au englezii si americanii (si canadienii, australienii, etc). Ei canta si danseaza chiar si in biserica, asa ca sa nu va mai mirati ca sarbatoresc Halloweenu` cu atata fast.
Mie, sincer, chiar imi place Halloweenul. E un prilej de costumatie, de voie buna, de sarbatoare si imi aduce aminte ca in curand incep sarbatorile de iarna.

Miku
P.S. in imagine e un dovleac decupat Hello Kity. geeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnniiiiiiiiiiiaaaaaaaaaaaaaal:X:X:X:X

2 comentarii:

bianca m. spunea...

Nu vreau să-ţi stric distracţia, dar Hallow Eve este o sărbătoare păgână. Cum e şi Crăciunul, de altfel. Cel puţin prima are origini pe care în zilele de astăzi le-am numi "sataniste", dar dacă vrei să exagerezi puţin. Dacă te întrebi "de ce şi ce sărbătorim noi?" nu găseşti nimic concret... nu-i aşa?
Nu ştiu dacă cele două sunt echivalente... poate să fi pornit de la aceiaşi sursă, sărbătorile alea păgâne care includeau vrăjitorie şi nebunii din astea, dar adaptate creştinismului...
Mă gândesc, mă gândesc încă la asta.

MikuMyuuki spunea...

Noi nu sarbatorim ca ei. Bunica face coliva si o duce la biserica:)) Asta e pentru noi "sarbatorirea" mortilor.

Faceți căutări pe acest blog