miercuri, 19 octombrie 2011

"Gheisele" de Liza Dalby


In primul rand vreau sa multumesc Librariei online Libris pentru aceasta carte minunata ce mi-a oferit-o spre recenzare.
In al doilea rand, vreau sa spun ca aceasta este cartea cea mai in detaliu despre gheise ce am citit-o pana acum, si o ador!
Gheisele sunt intruchiparea feminitatii, a frumusetii, a traditiei si a regulilor stricte. Pentru Europeni, occidentali in general, gheisele sunt niste simboluri ale japoniei, sau, in cel mai rau caz, femei de companie.
Dar in realitate ele sunt esenta artei intr-o stare pura. Dansul lor, miscarile gratioase, kimonourile colorate vag sau aprins, machiajul asemenator unei masti noh, toate acestea sunt elemente de o frumusete incantatoare in traditia nipona.
Kyoto, cel mai celebru oras datator de gheise, se imparte in mai multe cartiere. Printre cele mai celebre, Pontocho si Gion.
Liza Dalby, in aceasta carte, isi spune povestea vietii ei de gheisa, imbinand date din viata personala, trairile sale unice, cu cele ale celorlalte persoane japoneze, cu cele ale altor gheise.
Liza Dalby este prima gheisa americana. Pasionata de orient, de Japonia, de traditie si cultura, ea studiaza si ajunge sa mearga chiar intr-un cartier de gheise pentru a putea realiza documentare in stare reala.

Sunt atatea detalii care nu le-am putea descoperi in viata de zi cu zi decat daca am trai printre gheise, decat daca am manca cu ele, decat daca am gandi ca ele. Asa ca, in loc sa mergem chiar noi acolo, va propun sa cititi cateva fragmente frumoase:
"Purtarea chimonoului e unul dintre lucrurile care deosebesc gheisele de celelalte femei din Japonia. [...] Splendidul costum de ceremonie negru cu trena si cu decolteu la spate reprezinta vesmantul oficial al gheisei, dar, in realitate, ea nu il poarta prea des. Elementele chimonoului constituie de fapt un cod social."

"Conceptia conform careia gheisele sunt doar niste supuse ale clientilor, indeplinindu-le orice capriciu, nu reprezita decat un stereotip creat in afara Japoniei. Singura indatorire legata de ideea de "a servi" a unei gheise este aeea de a oferi sake oaspetilor, iar aceasta are mai curand o valoare ritualica decat una functionala. Mai mult, este o dovada de curtoazie ca fiecare client servit sa ii ofere inapoi, la randul sau, o ceasca plina de sake fiecarei gheise."

Acestea fiind spuse, recomand cartea pasionatilor de traditie orientala, iubitorilor de adevar japonez stravechi, adus in zilele noastre.
Daca doriti sa o cumparati la pretul de 12 lei, puteti intra aici.

Enjoy the fiction,
`miku

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog