joi, 7 martie 2013

Cum esti?

Azi am facut ora de dirigentie. Aveam inspectie (da, tocmai la dirigentie!) si a trebuit sa facem ora, care era de la 7:30. In prima parte a orei am vorbit despre adolescenta, un subiect care ma cam scarbeste deoarece toti profesorii il abordeaza intr-un fel sau altul.
In partea a doua am primit o fisa care punea nisite intrebari, printre care acestea:

In ce situatii te simti superior celorlalti?
In ce situatii te simti inferior celorlalti?

Diriga ne-a intrebat, de fapt, ne-a pus sa ridicam mana pentru un raspuns la prima intrebare. In primul rand, cine se simte superior in diverse situatii, asta dupa ce o colega isi expusese parerea afirmand ca ea se simte superioara, spre exemplu, cand stie ca a facut ceva mai bine decat o alta persoana. O mica parte a clasei a ridicat mana, gen 7 elevi. Si eu am ridicat mana. Apoi trebuiau sa ridice mana cei care nu se simt superiori atunci cand fac ceva mai bine decat ceilalti.
Intrebarea a doua a fost la fel, cine se simte inferior. Iarasi am ridicat mana, iarasi o mica parte.

Mie mi se pare o expunere uriasa a superioritatii chiar din faptul ca unii au afirmat ca nu se simt superiori cand sunt mai buni ca ceilalti. Intrebarea este: chiar nu te-ai simtit mai bine ca ai scapat, de exemplu, tu, de ascultare, iar profa` l-a ascultat pe colegul tau? Sau, nu te-ai simtit bine ca tu ai luat 10 iar altul 4?
Nu te simti mai bine ca ai sanii mai mari ca o prietena de-a ta? Nu te simti superior/superioara, pentru ca ai mai multi bani decat o alta persoana? Nu te simti superior cand te imbraci in haine de la, sa zicem, Zara, iar altii se imbraca, sa zicem, de la un magazin no name?

Nu ne mintim noi singuri? Ne simtim superiori pentru ca asa este firea noastra, este o nevoie pe care toti o avem, dar pe care unii incearca sa o stopeze. Unii o numesc mandrie.

2 comentarii:

Axi spunea...

Adevarul este ca orice persoana se simte superior alteia cand vede ca e mai bun la ceva...e normal, mi se pare normal. Bine, nu superior in sensul ca il ia peste picior si rade de el, dar e acea floricica de infloreste in sufletul tau si te face sa te iubesti mai mult...pentru ca stii ca faci si tu ceva bine. Daca nu ar exista chestia asta as putea sa jur ca jumatate, daca nu mai mult, din populatie ar fi in depresie. Te ajuta sa realizezi ca nu esti inutil, ca e ceva in lumea asta la care te pricepi mai bine decat altul, sa te iubesti, e ceva ce acopera intr-o oarecare masura defectele si lucrurile pe care nu le suporti la tine.
E o chestie normala: trebuie sa te simti si superior atunci cand e cazul, dar si inferior, ca sa nu ti se urce la cap. XD

MikuMyuuki spunea...

Da, exact la asta ma refeream. Pur si simplu e ceva benefic. Atata timp cat nu da in extrema, cum ai zis, sa-i iei peste picior pe altii doar pentru ca esti mai bun. Sau sa fie falsa puterea, sa te simti bine pe ceva ce nu e adevarat, ce ai obtinut inseland.
:)

Faceți căutări pe acest blog