luni, 24 septembrie 2012

Să vorbim despre bărbați. Și femei.

Ma tot gandesc de unde a aparut discriminarea asta: eu sunt barbat, sunt puternic, tu esti femeie, esti slaba si trebuie sa gatesti, sa speli, sa faci curat, sa educi copiii.
In secolul nostru femeile au o mare intaietate. Li se deschid usile, poarta bijuterii scumpe si sunt de cele mai multe ori tratate mai bine decat barbatii.
Dar totusi, daca stam sa ne gandim, asa este? Ce este o femeie? Ce o face femeie pe o femeie? Parul lung? Sanii? Lipsa organului masculin? Sau poate puterea de a suporta totul cu demnitate si ambitie? Sau modul de a se comporta, de cele mai multe ori miseleste, astfel incat sa obtina ceea ce doreste?
Da, ei bine, acestea sunt bucatele ce creeaza o parte din femeie, dar ia sa ne gandim la creearea lumii.
Ce se spune in Biblie? Ca Dumnezeu [la care toti ne gandim ca la un barbat, putem observa asta din icoane, desi Biblia sustine ca Dumnezeu e si barbat si femeie] a creat mai intai barbatul, pe Adam. Mai tarziu, vazand ca Adam se plictisea in gradina Edenului, a creat-o pe Eva. Cum spune Biblia ca a creeat-o? Din coasta lui Adam, stim cu totii asta.
Ei bine, iata de unde incepe discriminarea.
In plus, un lucru pe care l-am observat in biserici este acela ca barbatii si femeile stau separat. Barbatii stau in dreapta, pe cand femeile in stanga. Barbatii se miruie [actiunea prin care preotul iti face semnul Crucii pe frunte cu mir frumos mirositor (care in multe cazuri nu miroase)] primii, femeile la urma.
Ei bine, iata cine sustine aceasta discriminare, chiar biserica, tocmai ea care ne indeamna sa ne iubim unii pe altii, caci toti suntem copiii lui Dumnezeu.
Da, fratilor, Biserica este cea mai mare controversa. Spune un lucru care mai apoi se bate cap in cap cu altul.
Nu inteleg de ce. De ce trebuie sa existe toate aceste reguli, toate aceste piedici. Unii spun ca pentru ordine.
Dar ce, femeile si barbatii nu pot fi ordonati impreuna? Va spun eu, ar fi mai mare ordine asa.
Biserica spune ca noi femeile sa nu ne imbracam indecent. De ce? Atragem privirile barbatilor. Si ce?? Ei nu ne atrag noua privirile? Vreti sa spuneti ca noi femeile nu admiram un barbat, nu ne uitam la el? Ca noi nu suntem curioase si dornice de nou?
Nu, Biserica, in general, a ramas doar o functie prin care vrea sa se impuna poporului. Dar suntem in secolul 21, nu mai aveti cum sa ne opriti. Secolul in care cele 15 minute de celebritate pot fi atribuite oricui.

M-am saturat de discriminare.
Fac o contradictie, pentru ca eu si asa nu respect regulile.
Dar uneori regulile parca ti se urca in gat.

Miku.

6 comentarii:

bianca m. spunea...

Hai să-ţi spun părerea mea despre creştinism: mi se pare o religie fantastică, care te unge pe suflet, dar uite că practica, adică ce se întâmplă în 90% dintre biserici, în LUME, de fapt, este altfel. Nici nu îndrăznesc să mă numesc creştină, ştii de ce? Pentru că nu am citit Biblia integral. În situaţia asta sunt sute de milioane, sau miliarde, mă rog, nu m-am încurcat până acum cu cifre, dar totuşi se numesc creştini. "Da băi, eu cred, eu dreg" Oamenii ăştia, oamenii ignoranţi şi care se lasă duşi de val mă scârbesc pentru că uită atributul lor de preţ: responsabilitatea.
Plus că Biblia a fost tradusă dintr-o limbă în alta, îţi dai seama câte lucruri au fost interpretate greşit, poate nevoit? Exemplul arhicunoscut: "Elohim" apare În Vechiul T. de zeci de ori, "Elohim" în sine este plural, dar este tradus ca "Dumnezeu". Nici nu cred că mai e nevoie să pomenesc de teoria ancient aliens, e viral, sigur ai auzit de ea. Pentru că tot mă fălesc aşa tare cu biologia mea, mai adaug ceva: dpdv ştiinţific, genetic e imposibil ca o mutaţie întâmplătoare să se fi produs la nivelul genelor ca noi să ajungem să ne diferenţiem de maimuţe, aia a fost o mutaţie controlată. De aia teoria evoluţionismului, cel puţin în privinţa rasei umane mi se pare depăşită, exclusă.
Personal sunt fana budismului. Majoritatea ideologiilor lor sunt extraordinare şi mi se pare că merg foarte bine pe suflet, părerea mea.
În altă ordine de idei, mă abţin grav să nu mă contrazic cu proful de religie. Aştept să mai asimilez informaţie... până într-a doişpea tre' să-l fac praf, mi-am propus ^^.
Oricum, postul tău e de luat în seamă. Eu îţi zic să nu-ţi mai baţi capul cu fleacuri, oamenii sunt ignoranţi, dacă sunt popi, nu înseamnă că sunt cei mai deştepţi. Nu toţi, vorbesc de majoritatea. Caută ceva care să-ţi vină ţie bine.

MikuMyuuki spunea...

Nu stiu...atatea detalii Biblice ca tine:)) Nici macar biologice.
Cu toate astea, sunt de aceeasi parere in legatura cu teorita conform care noi, oamenii cu o oarecare inteligenta ne-am fi "nascut" din maimute.
Hai serios, care se simte maimuta sa ridice mana.
Si mie mi se pare religia Budista o religie non conservatoare, atractiva.
Ma abtin sa comentez detalii pentru ca nici macar nu mai stiu ce sa zic:)) Sunt atatea religii prostesti pe pamantul asta ca nici nu stiu cu care sa incep.
Crestinismul ori s-a pierdut in timp, ori a fost deformat de cineva.
Nici eu nu am citit Biblia, dar mai ajung din cand in cand pe la Biserica si imi mai ajung pe la urechi idei...
Unii calugari/preoti sunt buni. Foarte, foarte putini. Am intalnit un calugar care a fost prof. universitar si care a studiat cam toata viata lui. Are scrise si vreo cateva carti. La 50 de ani, cand i-a murit sotia, si neavand copii sau alte rude, a decis sa se calugareasca. Omul asta gandeste la un nivel superior, parca ar fi un om de stiinta.
Nu spune nici da, nici nu. Lasa intotdeauna calea deschisa. M-a impresionat, dar este unul dintre putinii.
Nu stiu ce sa zic, ceea ce nu suport incerc sa evit.

Postul acesta a pornit de la faptul ca azi cand voiam sa intru in scara un vecin tpcmai iesea si m-a lasat pe mine sa intru inainte de a iesi el.
Si ma gadeam cum s-a schimbat societatea in ultimul timp...
Pe de o parte, ca pe de alta, daca te duci la tara n-o sa vezi pe nimeni [chiar si baieteii astia tineri] deschizand usa fetelor. :)) Ar fi un efort...prea mare pentru muschii lor firavi.
Ah, asa greata imi e uneori de taranii fara cultura.

M.

Axi spunea...

Oh, sunt destui care au rămas la ideea "femeia îngrijeşte copiii, calcă, spală, face mâncare şi curat".
Chiar am un coleg cu o mentalitate de-asta de om a peşterii, care chiar mă scoate din minţi. Cu replici gen "Că eşti fată!" atunci când îl întrebi ""De ce ar trebui EU să dau cu mătura/să şterg tabla/să ud florile etc.?". L-am auzit odată spunând, şi citez: "Femeia trebuie să ştie să facă mâncare, curăţenie şi să fie bună-n pat." şi am rămas pur şi simplu fără cuvinte. Deci prostia lui m-a uimit. Nu puteam crede că încă există băieţi cu o astfel de gândire. Mi-am dat seama mai târziu că sunt mai mulţi de genul.

MikuMyuuki spunea...

Oh, am avut si eu unul asa. Doamne, il uram pe baiatul ala. Pe langa faptul ca era urat cu spume mai facea si fite in legatura cu femeia, cum sa fie, ce sa faca.
Daca as putea, cred ca as trimite pe o alta planeta mai mult de 80% din cunoscuti:))

m.

Ramona spunea...

Hehe si nu stii toate discriminarile. La tara, acum vreo 100 de ani, barbatului i se punea cea mai multa mancare in farfurie, avea cel mai bun pat, iar daca mergeau pe strada impreuna, femeia trebuia sa mearga in urma lui. Barbatii au tradus Biblia, asa ca de ce te miri ca au tradus-o cum le-a sunat lor bine?Dar nu numai ca au tradus-o, au schimbat-o, iar documentele originale...stii unde scria Dan Brawn ca se afla :D
Eh, ca sa iti zic una buna la faza cu "Dumnezeu a creat barbatul...".Dumnezeu a creat barbatul, apoi i-a venit o idee mai buna.

MikuMyuuki spunea...

=))Chiar asa. Femeia, editie noua. Apple 5:))
Oh, stiu de chestia asta. De fapt, la mine la tara femeile batrane inca zic: lasa-l ca e barbat, trebuie sa fie puternic.
Mi se pare o aberatie.
Nu suntem toti egali, nu ne nastem egali, dar drepturile noastre sunt aceleasi, indiferent ca tu te nasti intr-o familie de milionari iar eu intr-o familie de sarantoci.
Evident, democratia ramane doar o pojghita, dar...

m.

Faceți căutări pe acest blog