joi, 5 iulie 2012

Despre geniu

Yehudi Menuhin a fost un geniu muzical, un copil-minune care sustinea concerte in lumea intreaga inca de la varsta de treisprezece ani. Mozart compunea deja la cinci ani. Rimbaud a renuntat la poezie la varsta de nouasprezece ani, dupa ce scrisese unele dintre cele mai frumoase poeme cunoscute. In adolescenta, Picasso desena deja asa cum cei mai multi dintre noi n-ar izbuti nici daca ar exersa o viata intreaga.


Sindromul savantului este o tulburare rar intalnita, in care persoana afectata prezinta grave dizabilitati fizice sau mentale, dar si un talent spectaculos ori abilitati geniale. Cei care sufera de acest sindrom sunt uneori numiti "savanti idioti". In general, ei au dificultati in a-si lega sireturile, spre exemplu, insa pot desena o cladire in cele mai mici amanunte in numai cateva minute.


Johm Forbes Nash, nascut in 1928, a fost un strateg al Razboiului Rece si laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 1994. Recunoscut ca un geniu al matematicii, Nash a cazut prada schizofreniei paranoide la varsta de treizeci de ani. Capacitatile sale remarcabile au fost ilustrate de Sylvia Nasar in cartea sa si in filmul realizat in 2001 dupa scenariul lui Akiva Goldsman, O minte stralucita, cu Russell Crowe in rolul principal.
GHIDUL OPTIMISTULUI/GHIDUL PESIMISTULUI de NIALL EDWORTHY & PETRA CRAMSIE


Miku'

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog