duminică, 30 octombrie 2011

De veghe in lanul de secara?

Doamne, cate am auzit despre aceasta carte! Cred ca e una dintre cele mai mediatizate printre profesori, in sensul ca ei intotdeauna o recomanda. Probabil ar fi trebuit sa o citesc cu cel putin 3 ani in urma, dar sincer, atunci toti cei care trebuiau sa o citeasca, au citit-o, si toti povesteau si toti spuneau cate ceva, incat m-am saturat sa aud despre aceasta opveste chiar si numai titlul.
Dar saptamana trecuta am auzit iarasi de ea. De data asta, m-a atras, pentru ca prezentarea ei a fost facuta succint si mai ales, nimeni nu a inceput sa o povesteasca. Asa ca, poate ca o voi citi peste cateva saptamani. Nu de alta, dar vreau iarasi sa uit de ea un timp.
In orice caz...ajung eu sa o citesc.


"O noua traducere pentru tinerii de astazi. La citeva decenii dupa traducerea de referinta, Editura Polirom propune o versiune noua, tinara, a romanului-cult De veghe in lanul de secara. Situata de ani de zile in topul preferintelor cititorilor din Romania, De veghe in lanul de secaracontinua sa fie, la peste cincizeci de ani de la aparitie, cartea de capatii a adolescentei. Ce poate fi uimitor pentru tinerii care o citesc acum, la 16 ani, si ai caror parinti s-au nascut, probabil, in aceeasi perioada ca si romanul, e ca trec prin aceleasi episoade, angoase si mirari precum Holden Caulfield. Doar ca el nu folosea atit de des cuvintul „cool” si nu naviga pe Internet. Iar cind simtea nevoia s-o sune pe fata de care era indragostit, ori renunta, pentru ca nu avea chef, ori intra in prima cabina de telefon. Problemele lui ramin insa, si chiar si modul in care sint rezolvate: prin revolta, prin negare sau, uneori, prin ignorarea lor. Exista voci care se intreaba de ce totusi a avut romanul un succes atit de uimitor, in toata lumea si, deja, de atitia ani. In fond, nu e singura carte care-si pastreaza prospetimea cu trecerea timpului. E vorba despre altceva, un ceva despre care s-au scris zeci de mii de pagini. Ceva imposibil de sintetizat intr-o scurta prezentare. Poate, pur si simplu, e o carte foarte-foarte buna. Atit. Alaturati-va milioanelor de tineri care au citit-o si veti intelege."Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog

Google+ Followers