vineri, 29 aprilie 2011

"Slam" de Nick Hornby

Am citit o carte. Nu e prima, mai mult ca sigur nici ultima, numai pentru simplul fapt ca ieri mi-am luat patru carti. Parea prosta la inceput, si mi-am spus sa nu mai cumpar carti dupa coperta. Dar mereu o sa fac asta. Cartea e buna totusi, m-a captat.
E vorba despre Sam, un adolescent, un skater aparent fara griji. Se indragosteste de Alicia, o fata cu care ii facuse cunostinta mama lui la o petrecere. Pare patetic, nu? Asa a zis si el, dar a fost sa fie mai mult. Dupa un timp descopera ca ea e gravida. Interesanta partea asta: el se sperie, pleaca din oras si vrea sa-si faca o alta viata. Dar ce-ar putea face un baiat de 16 ani? Ar muri de foame.
Se intoarce acasa. Partea interesanta e ca el vorbeste cu Tony Hawk, marele skateboarder. Cu posterul lui. Si are impresia ca posterul ii raspunde. Stiu. Ciudat. Intr-o noapte e proiectat in viitor: isi vede copilul, vede viata lui schimbata. A doua zi se trezeste in trecut, adica ceea ce trebuia sa fie prezent. Faza cu viitorul se intampla de cateva ori, dar decide ca ce poate face el cel mai bine e sa astepte sa se intample totul: si se intampla. Copilul se naste, lucrurile se schimba. Trece prin diferite certuri, divergente si temeri.
Dar asta e viata, nu?
Cartea e scrisa intr-un limbaj adolescentin, dar era singurul mod prin care parea reala. E buna cartea, chiar daca inceputul pare normal. O recomand.


Slam este deja tradus in 26 de tari, iar drepturile de ecranizare au fost vandute studiourilor DNA Films.
Editura: Humanitas
Pret: 10 lei

Un comentariu:

Alice spunea...

Hmmm, chiar mi se pare interesanta cartea acum, dupa ce am citit recenzia.
Si eu am acelasi obicei, sa judec o carte dupa coperta. Desi stiu ca nu este bine, o fac mereu. Sta in natura noastra sa ne lasam pacaliti de aparente si sa nu intram in profunzimea lucrurilor.
Si zici ca va fi si un film bazat pe subiectul cartii? Foarte tare!
Chiar voi cauta cartea.
Thx pentru recomandare.

Faceți căutări pe acest blog