[Mineko Iwasaki]
Geisha, artistă. În Gion Kobu, cel mai celebru cartier de gheișe din Kyoto, Japonia, se folosește termenul de geiko, ce înseamnă "femeie a artelor" sau maiko, "femeie a dansului". Maiko reprezintă deasemenea și o gheișă în floare, tanără, care se va transforma într-o geiko în jurul varstei de douăzeci de ani, cand își va schimba gulerul chimonoului din roșu în alb, semn că a devenit adultă.[Mineko Iwasaki]
În filmuletele următoare puteti vedea machiajul unei gheise dar si etapele imbracarii acesteia in exorbitantele kimonouri. Mentionez insa ca in filmulete nu este Mineko Iwasaki.
Geisha dance:
Aici, Mineko Iwasaki raspunde in detaliu uneor intrebari despre cum e sa fii o gheisa.
Ei bine, cartea dupa care s-a facut filmul se numeste, evident, Memoriile unei gheise si a fost scrisa de Arthur Golden, devenita bestseller imediat dupa lansare, vanduta in peste 4 milioane de exemplare si tradusa in peste 35 de limbi.
O sa revin cu o recenzie, pentru ca am citit-o anul trecut si vreau sa va arat si cateva citate.
De asemenea, Mineko Iwasaki este gheisa din a carei viata s-a inspirat Arthur Golden cand a scris "Memoriile unei gheise". Avand in vedere ca multe detalii ale cartii lui Golden sunt inventate, Mineko s-a decis sa scrie si ea o carte in care sa descrie exact viata de gheisa, sa schimbe gandirea si punctul de privire al oamenilor asupra artei acestora.
Si totusi...
Ce este o gheisa? Un obiect al dorintei. O opera de arta in miscare. Un actor, un artizan, un entertainer, dupa traditia japoneza. Un tip uman la granita cliseului cultural, imposibil de redat in categoriile occidentale.
Sau poate doar o femeie care poseda, in cea mai inalta masura, rafinamentul artelor lumesti.
O alta carte interesanta este "Surasul gheisei" de Ursula Richter. Aici se dau toate detaliile vietii unei gheise,
practic si teoretic, asa cum oamenii le vad si le inteleg.
Gheişele sunt misterioase, erotice, de neatins. Un mit. Unele cărţi au continuat să alimenteze în ultimii ani acest mit, adâncindu-l şi mai mult pornind de la această reprezentare tradiţională. Dar realitatea timpurilor noastre arată cu totul altfel pentru gheişe. Vechea Japonie, cea în care au apărut gheişele, a apus demult. Cu toate acestea, gheişele au rămas. Cum de au supravieţuit? Ce rol joacă ele astăzi? Sunt ele târfe de lux pentru gusturi rafinate? Surâsul lor promite chiar tot? Sau oamenii de azi le înţeleg greşit? Cum privesc japonezii de azi gheişele? Ce reprezintă ele pentru societatea modernă? Ce rol-cheie ocupă ele în arta vieţii, chiar erotice, din Japonia? Este adevărat că se îmbracă cu chimonouri care valorează zeci de mii de euro? Să fie doar nişte “muieruşti de lux”? Cum sunt plătite? Cum şi unde poţi angaja serviciile unei gheişe? Este adevărat că un vizitator din Vest şi o gheişă cu adevărat “de top” nu vor bate palma niciodată? De ce îşi doresc femeile moderne să devină gheişe? Este adevărat că pregătirea unei gheişe durează ani îndelungaţi? Ce are o gheişă aşa special încât să merite cheltuirea unei mici averi pentru o singură seară? Cine câştigă de pe urma ei? Care e viaţa particulară a unei gheişe? O sumedenie de întrebări despre una dintre cele mai misterioase profesii ale timpurilor moderne, o profesie care reprezintă cu mult mai mult decât o sursă de venit. Ursula Richter ne oferă o lucrare cuprinzătoare şi bogată în informaţii despre viaţa gheişelor moderne şi cum s-a schimbat aceasta în decursul vremurilor. O carte care ne dezvăluie o altă lume.
Enjoy the art,
`miku
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu